Ask Your Question

Revision history [back]

How do I debug PS/2 Keyboard Problems in Fedora 20?

I've reconditioned a keyboard that has an old AT connector and it's connected to my computer through an AT->PS/2 converter.

I've verified that the keyboard works. With my regular USB keyboard plugged-in, I plugged in the PS/2 keyboard and could type perfectly.

When I boot the computer with only the PS/2 keyboard plugged-in:

  • I can use the keyboard for pre-boot bios configuration
  • I can use the keyboard in grub2
  • I can not use the keyboard at all

I have not looked at the logs with only the PS/2 keyboard plugged-in. However, with both keyboards plugged-in:

 $ dmesg -t |grep i8042
 i8042: PNP: PS/2 Controller [PNP0303:PS2K] at 0x60,0x64 irq 1
 i8042: PNP: PS/2 appears to have AUX port disabled, if this is incorrect please boot with i8042.nopnp
 serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
 input: AT Translated Set 2 keyboard as /devices/platform/i8042/serio0/input/input2

That mention of AUX port is fine, because I don't have use a PS/2 mouse.

I'm not sure how to proceed from here. Could it be an issue with my xorg.conf? How should I debug?

How do I debug PS/2 Keyboard Problems in Fedora 20?

I've reconditioned a keyboard that has an old AT connector and it's connected to my computer through an AT->PS/2 converter.

I've verified that the keyboard works. With my regular USB keyboard plugged-in, I plugged in the PS/2 keyboard and could type perfectly.

When I boot the computer with only the PS/2 keyboard plugged-in:

  • I can use the keyboard for pre-boot bios configuration
  • I can use the keyboard in grub2
  • I can not use the keyboard at all

I have not looked at the logs with only the PS/2 keyboard plugged-in. However, with both keyboards plugged-in:

 $ dmesg -t |grep i8042
 i8042: PNP: PS/2 Controller [PNP0303:PS2K] at 0x60,0x64 irq 1
 i8042: PNP: PS/2 appears to have AUX port disabled, if this is incorrect please boot with i8042.nopnp
 serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
 input: AT Translated Set 2 keyboard as /devices/platform/i8042/serio0/input/input2

That mention of AUX port is fine, because I don't have use a PS/2 mouse.

I'm not sure how to proceed from here. Could it be an issue with my xorg.conf? How should I debug?