Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

New install will not boot - Fails at starting graphical interface

I already use F26 Gnome and F26 KDE in separate partitions - and I had no problems installing them. I am now trying to install F27 Gnome in another partition but this new install fails just before the login screen. I can boot into run level 3 but cannot get it into a graphics mode.

The computer is a 2012 macbook pro with nvidia. I have already added nomodeset to the grub linux line.

Given the last line of the log ouput:

 Screen 0 deleted because of no matching config section

it looks like I may need to do something with xorg.conf but not sure how to go about this.

I have included the output from the Xorg.0.log file below:

[    39.501] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-1031.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[    39.574] 
X.Org X Server 1.19.5
Release Date: 2017-10-12
[    39.574] X Protocol Version 11, Revision 0
[    39.575] Build Operating System:  4.12.9-300.fc26.x86_64 
[    39.575] Current Operating System: Linux localhost.localdomain 4.13.5-300.fc27.x86_64 #1 SMP Thu Oct 5 16:57:11 UTC 2017 x86_64
[    39.575] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.13.5-300.fc27.x86_64 root=UUID=644d44d7-13e5-46aa-9929-14fdbe23c709 ro nomodeset
[    39.575] Build Date: 12 October 2017  07:35:27PM
[    39.575] Build ID: xorg-x11-server 1.19.5-1.fc27 
[    39.575] Current version of pixman: 0.34.0
[    39.575]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[    39.575] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    39.575] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Oct 27 09:57:18 2017
[    39.651] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    39.651] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    39.718] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    39.718] (==) No screen section available. Using defaults.
[    39.718] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    39.718] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    39.736] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
[    39.736] (==) Automatically adding devices
[    39.736] (==) Automatically enabling devices
[    39.736] (==) Automatically adding GPU devices
[    39.736] (==) Automatically binding GPU devices
[    39.736] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    39.736] (==) FontPath set to:
    catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
    built-ins
[    39.736] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[    39.736] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    39.736] (II) Loader magic: 0x821e00
[    39.736] (II) Module ABI versions:
[    39.736]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    39.736]    X.Org Video Driver: 23.0
[    39.736]    X.Org XInput driver : 24.1
[    39.736]    X.Org Server Extension : 10.0
[    39.739] (++) using VT number 1

[    39.744] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/c3
[    39.747] (--) PCI: (0:0:2:0) 8086:0166:106b:00fb rev 9, Mem @ 0xc1400000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x00003000/64, BIOS @ 0x????????/65536
[    39.748] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0fd5:106b:00fc rev 161, Mem @ 0xc0000000/16777216, 0x90000000/268435456, 0xa0000000/33554432, I/O @ 0x00002000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[    39.748] (II) LoadModule: "glx"
[    39.766] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    39.927] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    39.927]    compiled for 1.19.5, module version = 1.0.0
[    39.927]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    40.055] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[    40.055] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[    40.055] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[    40.055] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[    40.055] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[    40.055] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    40.055] (II) LoadModule: "nouveau"
[    40.057] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[    40.085] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[    40.085]    compiled for 1.19.3, module version = 1.0.15
[    40.085]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.085]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.085] (II) LoadModule: "nv"
[    40.085] (WW) Warning, couldn't open module nv
[    40.085] (II) UnloadModule: "nv"
[    40.085] (II) Unloading nv
[    40.085] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[    40.085] (II) LoadModule: "modesetting"
[    40.085] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    40.088] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    40.088]    compiled for 1.19.5, module version = 1.19.5
[    40.088]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.088]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.088] (II) LoadModule: "fbdev"
[    40.088] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    40.113] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    40.113]    compiled for 1.19.3, module version = 0.4.3
[    40.113]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.113]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.113] (II) LoadModule: "vesa"
[    40.113] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    40.123] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    40.123]    compiled for 1.19.3, module version = 2.3.2
[    40.123]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.123]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.123] (II) NOUVEAU driver 
[    40.123] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[    40.123]    RIVA TNT        (NV04)
[    40.123]    RIVA TNT2       (NV05)
[    40.123]    GeForce 256     (NV10)
[    40.123]    GeForce 2       (NV11, NV15)
[    40.123]    GeForce 4MX     (NV17, NV18)
[    40.123]    GeForce 3       (NV20)
[    40.123]    GeForce 4Ti     (NV25, NV28)
[    40.123]    GeForce FX      (NV3x)
[    40.123]    GeForce 6       (NV4x)
[    40.123]    GeForce 7       (G7x)
[    40.123]    GeForce 8       (G8x)
[    40.123]    GeForce GTX 200 (NVA0)
[    40.123]    GeForce GTX 400 (NVC0)
[    40.123] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    40.123] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    40.123] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    40.244] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:01:00.0: -19
[    40.244] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    40.244] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    40.244] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    40.244] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    40.244] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    40.245] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    40.251] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    40.251]    compiled for 1.19.5, module version = 0.0.2
[    40.251]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.252] (**) FBDEV(1): claimed PCI slot 1@0:0:0
[    40.252] (II) FBDEV(1): using default device
[    40.252] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[    40.252] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    40.252] (II) UnloadModule: "modesetting"
click to hide/show revision 2
retagged

New install will not boot - Fails at starting graphical interface

I already use F26 Gnome and F26 KDE in separate partitions - and I had no problems installing them. I am now trying to install F27 Gnome in another partition but this new install fails just before the login screen. I can boot into run level 3 but cannot get it into a graphics mode.

The computer is a 2012 macbook pro with nvidia. I have already added nomodeset to the grub linux line.

Given the last line of the log ouput:

 Screen 0 deleted because of no matching config section

it looks like I may need to do something with xorg.conf but not sure how to go about this.

I have included the output from the Xorg.0.log file below:

[    39.501] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-1031.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[    39.574] 
X.Org X Server 1.19.5
Release Date: 2017-10-12
[    39.574] X Protocol Version 11, Revision 0
[    39.575] Build Operating System:  4.12.9-300.fc26.x86_64 
[    39.575] Current Operating System: Linux localhost.localdomain 4.13.5-300.fc27.x86_64 #1 SMP Thu Oct 5 16:57:11 UTC 2017 x86_64
[    39.575] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.13.5-300.fc27.x86_64 root=UUID=644d44d7-13e5-46aa-9929-14fdbe23c709 ro nomodeset
[    39.575] Build Date: 12 October 2017  07:35:27PM
[    39.575] Build ID: xorg-x11-server 1.19.5-1.fc27 
[    39.575] Current version of pixman: 0.34.0
[    39.575]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[    39.575] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    39.575] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Oct 27 09:57:18 2017
[    39.651] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    39.651] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    39.718] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    39.718] (==) No screen section available. Using defaults.
[    39.718] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    39.718] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    39.736] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
[    39.736] (==) Automatically adding devices
[    39.736] (==) Automatically enabling devices
[    39.736] (==) Automatically adding GPU devices
[    39.736] (==) Automatically binding GPU devices
[    39.736] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    39.736] (==) FontPath set to:
    catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
    built-ins
[    39.736] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[    39.736] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    39.736] (II) Loader magic: 0x821e00
[    39.736] (II) Module ABI versions:
[    39.736]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    39.736]    X.Org Video Driver: 23.0
[    39.736]    X.Org XInput driver : 24.1
[    39.736]    X.Org Server Extension : 10.0
[    39.739] (++) using VT number 1

[    39.744] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/c3
[    39.747] (--) PCI: (0:0:2:0) 8086:0166:106b:00fb rev 9, Mem @ 0xc1400000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x00003000/64, BIOS @ 0x????????/65536
[    39.748] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0fd5:106b:00fc rev 161, Mem @ 0xc0000000/16777216, 0x90000000/268435456, 0xa0000000/33554432, I/O @ 0x00002000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[    39.748] (II) LoadModule: "glx"
[    39.766] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    39.927] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    39.927]    compiled for 1.19.5, module version = 1.0.0
[    39.927]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    40.055] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[    40.055] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[    40.055] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[    40.055] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[    40.055] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[    40.055] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    40.055] (II) LoadModule: "nouveau"
[    40.057] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[    40.085] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[    40.085]    compiled for 1.19.3, module version = 1.0.15
[    40.085]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.085]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.085] (II) LoadModule: "nv"
[    40.085] (WW) Warning, couldn't open module nv
[    40.085] (II) UnloadModule: "nv"
[    40.085] (II) Unloading nv
[    40.085] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[    40.085] (II) LoadModule: "modesetting"
[    40.085] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    40.088] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    40.088]    compiled for 1.19.5, module version = 1.19.5
[    40.088]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.088]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.088] (II) LoadModule: "fbdev"
[    40.088] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    40.113] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    40.113]    compiled for 1.19.3, module version = 0.4.3
[    40.113]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.113]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.113] (II) LoadModule: "vesa"
[    40.113] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    40.123] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    40.123]    compiled for 1.19.3, module version = 2.3.2
[    40.123]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.123]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.123] (II) NOUVEAU driver 
[    40.123] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[    40.123]    RIVA TNT        (NV04)
[    40.123]    RIVA TNT2       (NV05)
[    40.123]    GeForce 256     (NV10)
[    40.123]    GeForce 2       (NV11, NV15)
[    40.123]    GeForce 4MX     (NV17, NV18)
[    40.123]    GeForce 3       (NV20)
[    40.123]    GeForce 4Ti     (NV25, NV28)
[    40.123]    GeForce FX      (NV3x)
[    40.123]    GeForce 6       (NV4x)
[    40.123]    GeForce 7       (G7x)
[    40.123]    GeForce 8       (G8x)
[    40.123]    GeForce GTX 200 (NVA0)
[    40.123]    GeForce GTX 400 (NVC0)
[    40.123] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    40.123] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    40.123] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    40.244] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:01:00.0: -19
[    40.244] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    40.244] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    40.244] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    40.244] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    40.244] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    40.245] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    40.251] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    40.251]    compiled for 1.19.5, module version = 0.0.2
[    40.251]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    40.252] (**) FBDEV(1): claimed PCI slot 1@0:0:0
[    40.252] (II) FBDEV(1): using default device
[    40.252] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[    40.252] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    40.252] (II) UnloadModule: "modesetting"