Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

External Hard drive detected but not mounted

When I used to have windows my 1TB verbatim hard drive (after a few months of working perfectly) started malfunctioning, It wasn't always mounted by my windows 10 OS. When I switched to Fedora I had the same problem. So far it hasn't worked on fedora. The external hard drive is less than a year old. I do not understand what prompted the problem since it was sudden.

Lsusb:

Bus 001 Device 005: ID 0a5c:5804 Broadcom Corp. BCM5880 Secure Applications Processor with fingerprint swipe sensor
Bus 001 Device 004: ID 1bcf:2b8d Sunplus Innovation Technology Inc. 
Bus 001 Device 003: ID 8087:0a2a Intel Corp. 
Bus 001 Device 002: ID 8087:8001 Intel Corp. 
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 014: ID 18a5:0408 Verbatim, Ltd 
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Dmesg:

[ 6186.680262] sd 2:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[ 6217.547435] usb 3-2: reset SuperSpeed USB device number 12 using xhci_hcd
[ 6541.130248] usb 3-2: reset SuperSpeed USB device number 12 using xhci_hcd
[ 6676.010335] usb 3-2: USB disconnect, device number 12
[ 6676.927706] usb 3-2: new SuperSpeed USB device number 13 using xhci_hcd
[ 6676.942352] usb 3-2: New USB device found, idVendor=18a5, idProduct=0408
[ 6676.942358] usb 3-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 6676.942361] usb 3-2: Product: Portable USB 3.0 Hard Drive
[ 6676.942364] usb 3-2: Manufacturer: Verbatim
[ 6676.942366] usb 3-2: SerialNumber: 2346530428D7
[ 6676.944012] usb-storage 3-2:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 6676.944811] scsi host2: usb-storage 3-2:1.0
[ 6681.481000] scsi 2:0:0:0: Direct-Access              VirtualDisk           PQ: 0 ANSI: 6
[ 6681.481402] sd 2:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
[ 6681.481804] sd 2:0:0:0: [sdb] 0 512-byte logical blocks: (0 B/0 B)
[ 6681.481806] sd 2:0:0:0: [sdb] 0-byte physical blocks
[ 6681.482151] sd 2:0:0:0: [sdb] Test WP failed, assume Write Enabled
[ 6681.482454] sd 2:0:0:0: [sdb] Asking for cache data failed
[ 6681.482458] sd 2:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through

fdisk does not show the hard drive either:

 Disk /dev/sda: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disklabel type: gpt
    Disk identifier: 15BA1A8C-ADC0-497B-B900-A4ABD3759DF9
Device         Start       End   Sectors   Size Type
/dev/sda1       2048   1050623   1048576   512M EFI System
/dev/sda2    1050624 232368127 231317504 110.3G Linux filesystem
/dev/sda3  968644608 976771071   8126464   3.9G Linux swap
/dev/sda4  232368128 841381887 609013760 290.4G Linux filesystem
/dev/sda5  841381888 842610687   1228800   600M Linux filesystem

It does show up in disks though with the tag no media